ua en ru

Рада проголосувала за повернення до Конституції України 2004 р

Народні депутати України підтримали повернення до Конституції України в редакції 2004 р

Народні депутати України підтримали в цілому законопроект № 4163 про повернення до Конституції України в редакції 2004 р. За відповідне рішення проголосували 386 народних депутатів.

Голосування відбувалося за процедурою Ad hoc без обговорення і без рішень комітетів.

По словам лідера фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, який представляв цей документ в парламенті, щоб Конституція від 2004 р. почала діяти, потрібно внести зміни до більш ніж 80 законів.

"Цей закон в цілому відновлює редакцію Конституції 2004 р.", - додав Яценюк.

Згідно з цією Конституцією, прем'єр-міністр України, міністр оборони, міністр закордонних справ та голова СБУ призначається Верховною Радою України.

Президент України, у свою чергу, вносить до ВР кандидатуру на посаду прем'єр-міністра за пропозицією коаліції депутатських фракцій парламенту.

Також Рада призначає чиновників на інші посади, але за пропозицією прем'єр-міністра, якому в свою чергу кандидатури представляє парламентська коаліція.

Крім того, ВР призначає голову Фонду держмайна, Державного комітету радіомовлення і телебачення та Антимонопольного комітету.

Також, згідно статті №83 Конституції від 2004 р. в парламенті за результатами виборів створюється коаліція депутатських фракцій.
На це відводиться рівно місяць з моменту відкриття першого засідання ВР. Якщо ВР з яких-небудь причин не може створити коаліцію, то Президент України має право її розпустити і оголосити дострокові вибори парламенту.

Кабмін у свою чергу повинен скласти свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.

Конституція передбачає, що закон, який був прийнятий ВР конституційною більшістю голосів після подолання вето Президента, протягом 10 днів має бути підписаний Президентом або головою ВР і опублікований.

Крім того, Конституція 2004 р. значно розширює обов'язки прокуратури. Так, прокуратура має право здійснювати нагляд за виконанням свобод і прав громадянина і людини, дотриманням законів органами виконавчої влади та органами самоврядування, а також їх службовими та посадовими особами.