ua en ru

Рада ввела кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність.

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність. За прийняття в цілому відповідного законопроекту №3879 проголосувало 235 при мінімально необхідних 226 нардепів.

Законом, зокрема, вводиться у Кримінальний кодекс стаття 110, яка передбачає відповідальність за екстремістську діяльність. Відповідно до неї, виготовлення, зберігання з метою збуту чи розповсюдження, а також збут чи розповсюдження екстремістських матеріалів, зокрема й через ЗМІ, мережу Інтернет, соціальні інтернет-мережі, використання чи демонстрування екстремістських матеріалів перед масовим зібранням людей, в тому числі на зборах, мітингах, вуличних походах, демонстраціях, публічні висловлювання чи заклики екстремістського характеру тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацію екстремістських матеріалів.

Така ж відповідальність передбачена і за фінансування зазначених вище дій або інше сприяння їх організації чи здійсненню, в тому числі шляхом надання інформаційних послуг, грошових коштів, нерухомості, навчальної, поліграфічної чи матеріально-технічної бази, телефонного, факсимільного чи інших видів зв'язку, за відсутності ознак більш тяжкого злочину.

У разі, якщо ті самі дії, вчинені повторно, вони караються штрафом від 1 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі строком до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацію екстремістських матеріалів.

У примітці до статті вказується, що під екстремістськими матеріалами слід розуміти призначені для оприлюднення документи на паперових, електронних чи будь-яких інших носіях, що містять інформацію екстремістського характеру.

Тобто, вони закликають, обґрунтовують чи виправдовують необхідність здійснення діяльності щодо планування, організації, підбурювання, підготовки або вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність, недоторканість, суверенітет держави, насильницького захоплення або утримання влади чи владних повноважень, незаконного втручання в діяльність або перешкоджання законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів владних повноважень, виборчих комісій, громадських об'єднань, їх посадових чи службових осіб.

Екстремістськими також вважаються матеріали, які закликають, обґрунтовують чи виправдовують необхідність розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму з мотивів соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, порушення прав, свобод і законних інтересів осіб, в тому числі пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв людини і громадянина за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження тощо.