ua en ru

Рада ввела електронну петицію для колективного звернення громадян

Рада ввела електронну петицію для колективного звернення громадян Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 288 нардепа

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому президентський законопроект № 2299 "Про внесення змін до закону України "Про звернення громадян" щодо електронного обігу і електронної петиції". За відповідне рішення проголосували 288 нардепа з 226 мінімально необхідних.

Згідно з пояснювальною запискою, даний законопроект пропонує запровадити механізм подачі звернень в електронній формі, а також новий інструмент звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів та органи місцевого самоврядування - електронну петицію.

У документі передбачено, що електронні петиції подаються через офіційні веб-сайти відповідних органів або веб-сайти громадських об'єднань. Так, електронна петиція, яка набрала необхідну кількість голосів на її підтримку спрямовується на офіційний веб-сайт Президента України, Ради, Кабміну, органу місцевого самоврядування не пізніше наступного дня після закінчення строку, встановленого для збору підписів.

Відповідно до законопроекту, електронна петиція розглядається і на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менше 25 тис. підписів громадян протягом не більше 20 календарних днів з дня оприлюднення петиції.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції органу місцевого самоврядування та терміну збору підписів визначаються рішенням відповідної місцевої ради.

Розгляд електронної петиції здійснюється протягом 10 робочих днів з дня опублікування інформації про початок її розгляду.

Нагадаємо, 3 березня 2015 р. Президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді ввести електронну петицію як форму колективного звернення громадян до органів влади.

Верховна Рада підтримала цей законопроект у першому читанні 9 квітня 2015 р.

Зазначимо, що електронна петиція як інструмент електронної демократії існує як в країнах Європи, так і в США, і передбачена у правових актах Ради Європи.

Так, у грудні 2013 р. на сайті Білого дому була розміщена петиція із закликом про звільнення тодішнього лідера опозиції Юлії Тимошенко.

Раніше 26 листопада 2013 р. з'явилася петиція з вимогою застосувати санкції до Президента України Віктору Януковичу, членам Кабінету міністрів України. За чотири дні петиція набрала понад 100 тис. підписів.