ua en ru

Рада під час продовженого засідання обрала членів ВРЮ і виділила кошти на зарплату педпрацівникам, які працювали під час ЗНО

Сьогодні, 2 липня, Верховна Рада VII скликання вперше продовжила роботу до закінчення порядку денного. Всі питання порядку депутати так і не розглянули, але за чотири години, які сьогодні парламент працював понад норму дещо все ж встигли.

Сьогодні, 2 липня, Верховна Рада VII скликання вперше продовжила роботу до закінчення порядку денного. Всі питання порядку депутати так і не розглянули, але за чотири години, які сьогодні парламент працював понад норму дещо все ж встигли.

Головним питанням порядку було обрання членів Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради. У ВРЮ входить від Ради три людини, два з яких повинні бути професійними суддями. Кандидатів було п'ять, серед яких міністр юстиції Олександр Лавринович. Він і двоє професійних суддів - Володимир Колесниченко та Віталій Кузьмишин в підсумку стали членами ВРЮ. Судді одразу ж принесли присягу, а питання по Лавриновичу залишається поки відкритим, оскільки він не має права суміщати дві джолності і повинен тепер покинути пост міністра юстиції.

Зазначимо, що закони про векселі і питання щодо голови ЦВК Володимира Шаповала Рада не розглядала.

Також Рада дозволила Раді суддів визначати граничну чисельність працівників Державної судової адміністрації. Згідно із законопроектом № 22374, який Рада в першому читанні як закон, Рада суддів України визначає за поданням голови Державної судової адміністрації України граничну чисельність працівників Державної судової адміністрації України, в тому числі її територіальних управлінь, в межах видатків на утримання Державної судової адміністрації України.

Також на продовженій вечірньому засіданні Рада в першому читанні прийняла як закон законопроект № 2540, ініційований Кабінетом міністрів України, яким пропонується збільшити держдопомогу дітям-інвалідам із числа сиріт. Документ пропонується удосконалити систему державної підтримки дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, шляхом встановлення розміру державної допомоги на зазначених дітей-сиріт на рівні двох прожиткових мінімумів незалежно від отриманої державної соціальної допомоги як дитини-інваліда.

Після вступу в силу закону "Про внесення зміни до статті 18 закону України" Про державну допомогу сім'ям з дітьми "1612 дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, будуть отримувати відповідну державну допомогу , збільшену на 894 грн.

Також Рада сьогодні прийняла в першому читанні за основу законопроект № 2504 "Про внесення зміни до статті 40 закону України" Про регулювання містобудівної діяльності "(щодо реалізації національного проекту" Технополіс ")". Документом пропонується звільнити від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту замовників у разі будівництва об'єктів будівництва та інженерно-транспортної інфраструктури в ході реалізації національного проекту "Технополіс" - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій "і його складових.

За основу в першому читанні Верховна Рада також прийняла урядовий законопроект № 2024, яким пропонується скасувати заборону на передачу в оренду споруд рибогосподарських водойм. Нормами закону передбачається скасувати заборону передачі в оренду гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм. "Прийняття закону створить умови сталого функціонування та розвитку рибогосподарського комплексу держави. Реалізація зазначених пропозицій не вимагає додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат. Більше того, передбачена проектом норма щодо розширення кола орендних об'єктів дозволить збільшити надходження коштів від оренди до державного та місцевих бюджетів", - йдеться в пояснювальній записці.

Ще один документ, який зачіпає права орендарів, стосується виведення боржників зі складу об'єктів оренди. Відповідний законопроект № 2695 парламент прийняв за основу в першому читанні. У документі пропонується, з метою запобігання накопиченню заборгованості з орендної плати та втраті майна, виведення боржників активів зі складу об'єкта оренди - надання орендодавцю права відмовитися від договору оренди окремого індивідуально визначеного майна і зажадати повернення орендованого майна, якщо заборгованість орендаря з орендної плати перевищує суму завдатку , сплаченого при укладенні договору оренди.

Увечері парламент також вирішив питання про статус військових резервістів. Рада в першому читанні за основу прийняла урядовий проект закону № 2591, яким пропонується визначити службу у військовому резерві як особливий вид виконання військового обов'язку.

Згідно з проектом закону, громадяни України в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві Збройних Сил України. Також передбачається, що фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов'язаних з проходженням служби у військовому резерві, здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для утримання Міністерства оборони.

У підсумку Рада виділила 6,8 млн грн на оплату праці педпрацівників, залучених для проведення ЗНО. Джерелом покриття додаткових витрат у законопроекті визначені "інші неподаткові надходження" (які за даними Державної казначейської служби згідно з доданими до проекту документами за січень-квітень поточного року надійшли до Державного бюджету в сумі 148,03 млн. грн., Що на 45,4 млн. грн. (або 44,2%) більше запланованого обсягу на цей період.

Також за основу в першому читанні прийняли проект закону № 2339 авторства депутата від КПУ Спиридона Кілінкарова, згідно з яким планується затвердити субвенцію на нове будівництво і реконструкцію систем централізованого водопостачання, на яку передбачено 440 млн грн.

І нарешті, Рада прийняла в першому читанні за основу урядовий законопроект № 2499, яким пропонується штрафувати власників парковок, у випадку якщо паркування не обладнані паркоматами.