ua en ru

Рада повернула в Кабмін законопроект про введення кримінальної відповідальності за розкрадання газу

Рада повернула в Кабмін законопроект про введення кримінальної відповідальності за розкрадання газу

Народні депутати не підтримали в першому читанні урядовий законопроект № 1544 "Про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України (щодо недопущення розкрадання природного газу)". За відповідне рішення проголосували лише 184 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Пропозицію голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана повернути даний законопроекти на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціатив - в Кабмін підтримало 235 нардепів.

Як заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час представлення даного законопроекту в сесійній залі парламенту, Міненерго останнім часом фіксувало багато випадків розкрадання природнього газу.

"Ми ідентифікуємо розкрадання газу на всіх етапах: на етапі добування, на етапі підготовки до транспортування, на етапі транспортування, а також споживання кінцевими споживачами. На сьогодні така відповідальність регулювалась не в повній мірі. В статті 188 була передбачена відповідальність до 3-х років за розкрадання теплової енергії та електричної енергії , але нічого не було сказано про розкрадання газу. Тому ми пропонуємо: по-перше, розширити цю статтю в частині розкрадання газу, по-друге, збільшити відповідальність з 3-х до 5-ти років", - заявив Демчишин.

Нагадаємо, станом на 12 січня кількість газу в ПСГ України скоротилося на 0,67% - до 10,487 млрд куб. м.