ua en ru

Рада збільшила ренту за користування газовими надрами майже в два рази

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 31 липня збільшила ставки плати за користування надрами для природного газу, реалізованого не для потреб населення, з 28% до 55% для газу з покладів до 5 км і з 15% до 28% - більше 5 км.

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 31 липня збільшила ставки плати за користування надрами для природного газу, реалізованого не для потреб населення, з 28% до 55% для газу з покладів до 5 км і з 15% до 28% - більше 5 км. За відповідний проект закону авторства Кабміну про внесення змін в Податковий кодекс України та деякі інші законодавчі акти України (щодо удосконалення окремих положень) №4309а проголосували 306 депутатів.

Крім того, в частині плати за користування надрами Кабмін пропонує Раді змінити базу оподаткування для природного газу, реалізованого не для потреб населення, а саме - встановити, що базою оподаткування є не середня митна вартість імпортного природного газу, як зараз, а граничний (максимальний) рівень ціни на природний газ, який промисловим споживачам, який встановлюється НКРЕ.

Також до ставок плати для газу, що видобувається з нових свердловин, пропонується застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,55 (протягом року з дати внесення таких свердловин до Державного реєстру нафтових і газових свердловин).

Крім того, пропонується тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановити для нафти та конденсату ставки плати в розмірі 45% для нафти і конденсату з покладів до 5 км і 21% - більше 5 км.