ua en ru

Рада затвердила зміни до Бюджетного кодексу щодо реструктуризації держборгу

Рада затвердила зміни до Бюджетного кодексу щодо реструктуризації держборгу Фото: Верховна Рада України

Цей законопроект належить до пакету документів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України

Верховна Рада України затвердила законопроект підготовлений Кабінетом міністрів України №3058 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання)". За відповідне рішення проголосували 309 з 226 необхідних, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Стосовно законопроекту №3058 потрібно зазначити, що він є одним з пакету документів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України.

"Основною метою прийняття проекту Закону є законодавче врегулювання деяких аспектів реалізації Попередніх умов, виконання зобов'язань, взятих на себе Україною відповідно до Програми МВФ, що забезпечить економічну безпеку держави, захист суспільних інтересів та інтересів держави у зв'язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу, " - говориться в пояснювальній записці.

У зв'язку з реалізацією Попередніх умов, проектом Закону передбачено запровадження нового виду цінного паперу - державний дериватив, що розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджуватиме зобов'язання України здійснити виплати власнику цього цінного паперу в разі досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України. Емісія державних деривативів становитиме частину бюджетного процесу і не підлягатиме регулюванню Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Відповідні рішення про розміщення державних деривативів та умови їх розміщення прийматимуться згідно з Бюджетним кодексом України та іншими законами України, що регулюють такі правовідносини" - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як заявляв Прем'єр міністр України Арсеній Яценюк, неприйняття пакету законів підготовлених Кабміном для завершення реструктуризації зовнішнього боргу України могло призвести до дефолту України.

Нагадаємо, 9 вересня 2015 року Кабмін зареєстрував законопроекти необхідні для завершення реструктуризації боргу України.

Крім того, вчора парламент розірвав угоду з РФ про будівництво енергоблоків Хмельницької АЕС.