ua en ru

Рада затвердила новий вихідний в Україні

Рада затвердила новий вихідний в Україні Фото: ВРУ (president.gov.ua)

25 грудня в Україні буде вихідним днем

Верховна Рада України підтримала Проект Закону №5496 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів". Відповідний законопроект підтримали 238 нардепів.

Так, відповідно до законопроекту, 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем) визнано офіційним святковим днем в Україні. Відповідно, 25 грудня в Україні буде вихідним днем.

"Близько 23 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем. Водночас, на сьогодні в Україні нараховується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що складає біля 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний день. Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового того дня, який відповідає їх релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України", - йдеться у пояснювальній записці.

Рада затвердила новий вихідний в Україні

Фото: результати голосування (twitter.com/verkhovna_rada)

Разом з тим, відповідним законом скасовується святковий день 2 травня, який тепер в Україні буде робочим. Так, законом внесено зміну статті 73 Кодексу законів про працю України, згідно з якою святковим вважається лише 1 травня - День праці.

25 грудня - Різдво. 2 травня- робочий день! 238 притомних депутатів ЗА! Вважаю, що маємо ще скасувати як вихідний 8 бе...

Опубліковано Iryna Gerashchenko 16 листопад 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що директор Українського інституту національної пам'яті та історик Володимир В'ятрович повідомив, що в Україні може кардинально змінитися список святкових днів, їх дати, а також назви свят. За його словами, в першу чергу, зміни торкнуться таких свят, як 8 березня - Міжнародний жіночий день, День солідарності трудящих та Дня Перемоги.