ua en ru

Рада уточнила повноваження НКРЕКП у встановленні тарифів на електроенергію та газ для населення

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 0919 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів). За відповідне рішення проголосували 284 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Даний законопроект був ухвалений з другої спроби. Під час першого голосування за нього проголосували лише 206 нардепів.

Як повідомив голова парламентського комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, цей законопроект є перехідним з попереднього скликання.

"Цей закон регулює не лише питання встановлення цін та тарифів не лише НКРЕКП, а з затвердженням економічного обґрунтування Мінекономіки... Це дає можливість подвійного контролю, щоб монополісти не зловживали своїми монопольними правами... Він врегулює цілий ряд питань, які дадуть можливість контролювати порядок встановлення цін і тарифів стосовно монопольних утворень", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв під час обговорення даного законопроекту в сесійній залі парламенту.

Законом уточнено повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, в частині встановлення цін і тарифів на електричну енергію і природний газ; визначено державні колегіальні органи суб'єктом здійснення державного регулювання цін та їх відповідні повноваження.

"Метою прийняття законопроекту є усунення правової прогалини в регулюванні повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію і природний газ для населення, в тому числі, під час встановлення державних регульованих цін у розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, НКРЕКП хоче розширити повноваження місцевої влади в ліцензуванні у сферах тепло- та водопостачання.