ua en ru

Рада дозволила Верховному cуду переглядати рішення Вищого адмінсуду

Народні депутати України підтримали проект закону № 4440 "Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо компетенції Верховного суду України".

Народні депутати України підтримали проект закону № 4440 "Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо компетенції Верховного суду України". За відповідне рішення проголосували 252 нардепи.

До Кодексу адміністративного судочинства України вноситься доповнення, згідно з яким "рішення Вищого адміністративного суду України щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції підлягає перегляду Верховним судом України".

"Рішення Вищого адміністративного суду України щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції набирає чинності після закінчення строку подання заяви про його перегляд Верховним судом України, якщо таку скаргу не було подано", - йдеться в законі.

У разі подання заяви про перегляд Верховним судом України рішення Вищого адміністративного суду України з питань, передбачених цією статтею, якщо його не скасовано, набирає законної сили після набрання законної сили рішенням Верховного суду України за наслідками такого перегляду.

Згідно з законом, підставою для подання заяви про перегляд судових рішень може бути порушення норм матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення Вищим адміністративним судом України незаконного судового рішення з питань, передбачених статтею 171-1 цього Кодексу.

"Прийняття проекту закону та реалізація його положень дозволить відновити довіру до судової влади в Україні, здійснити справжню, а не формальну люстрацію суддівського корпусу, запобігши проявам корупції в системі судів загальної юрисдикції", - йдеться у пояснювальній записці до документу.