ua en ru

Рада встановила мораторій на стягнення заборгованості з "Чорноморнафтогазу"

Рада встановила мораторій на стягнення заборгованості з "Чорноморнафтогазу" Фото: Рада встановила мораторій щодо "Чорноморнафтогазу"

Мораторій встановлюється на строк до 1 січня 2019 року

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №5370 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України". За документ з другого разу проголосували 233 парламентаря (спочатку 206 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законом передбачається встановити мораторій на стягнення заборгованості з товариства.

Підкреслимо, що документом мораторій встановлюється на строк до 1 січня 2019 року (як і було у редакції до першого читання). Зазначимо, що до другого читання профільний комітет пропонував встановити дію мораторію до терміну завершення окупації Криму - "на строк до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території України". Однак у ході розгляду у сесійній залі норма не була підтримана, і нардепи фактично повернулися до редакції закону в першому читанні.

Передбачається, що протягом дії мораторію підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства, що підлягають виконанню в порядку, встановленим законом "Про виконавче провадження", а також передбачені законодавством заходи по виконанню рішень, які здійснюються органами доходів і зборів, банками та іншими фінансовими установами.

Також підлягають зняттю накладені раніше арешти на рухоме майно товариства.

Дія закону також поширюється на виконавчі провадження, відкриті до набрання чинності з метою їх зупинки і розблокування роботи товариства.

Крім того, встановлюється, що спеціальні дозволи на користування надрами, надані товариством на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території, строк дії яких закінчився у період тимчасової окупації, вважаються продовженими на період тимчасової окупації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що дозволи "Чорноморнафтогазу" призупинено через податковий борг. Компанія заборгувала більш ніж 23 млн гривень рентної плати.