ua en ru

Рада встановила конкурсну процедуру призначення керівників установ культури

Рада встановила конкурсну процедуру призначення керівників установ культури Фото: Верховна Рада

Метою закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників установ культури

Верховна Рада України (ВРУ) встановила конкурсну процедуру призначення керівників установ культури. Відповідний проект закону №2669-Д "Про внесення змін до деяких Законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного або комунального закладу культури (доопрацьований проект з поданням Комітету надано 22.09.2015)" у другому читанні підтримали 240 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, метою проекту закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників установ культури, визначення чітких характеристик професійних і особистих якостей особи для зайняття цієї посади.

"Запропонована колегіальність у прийнятті рішення про призначення сприятиме зростанню професіоналізму керівників установ культури, їх авторитету, престижу займаної посади, особистої мотивації у вдосконаленні професійних якостей, а також забезпечить ротацію кадрів і рівні можливості для всіх кандидатів", - наголошується в пояснювальній записці

Документ також передбачає оформлення трудових відносин з художнім і артистичним складом державних і комунальних закладів культури шляхом укладення контрактів, особливої форми трудових договорів, що дозволить урахувати індивідуальні здібності і професійні навички, специфіку виконуваної роботи, а також добитися максимальної зацікавленості працівника в підвищенні продуктивності праці

Законопроектом пропонується внести зміни до законів "Про культуру", "Про театри і театральну справу", "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про музеї та музейну справу", а також закону "Про охорону культурної спадщини".

Законом передбачається, що керівники закладів культури призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту терміном на п'ять років за результатами проведення конкурсної процедури, визначаються обов'язкові чіткі вимоги до керівника.

Визначається порядок формування конкурсної комісії, її склад та повноваження, а також механізм відбору кандидатів на посаду керівника державного або комунального закладу культури.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України затвердила календарний план проведення четвертої сесії парламенту восьмого скликання. Відповідну постанову №3711 підтримали 248 депутатів ВР