ua en ru

Рада встановила експортне мито за брухт чорних металів у розмірі 30 євро

Рада встановила експортне мито за брухт чорних металів у розмірі 30 євро Фото: Виробництво у вітчизняній металургії зростає

Верховна Рада України встановила мито за тонну металобрухту на 3 роки

Верховна Рада України тимчасово, строком на 3 роки, встановила рівень експортного мита на відходи та брухт чорних металів в 30 євро за 1 тонну. Відповідний законопроект № 3868 "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури" у другому читанні підтримали 268 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Метою прийняття законопроекту є встановлення дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для оперативної ліквідації дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури", - сказано в пояснювальній записці.

Підкреслюється, що в рамках СОТ тимчасове підвищення ставки експортного мита на брухт чорних металів є допустимим і обґрунтованим посиланням на виключення, передбачені Генеральним Угодою з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Зокрема, стаття XXI ГАТТ "Винятки з міркувань безпеки" передбачає право держави застосовувати обмежувальні заходи з метою захисту своєї національної безпеки. Держава може самостійно визначати що є "істотними інтересами безпеки", а також які заходи необхідно застосовувати для захисту таких інтересів в конкретному випадку.

В умовах анексії Криму та проведення АТО на сході України заходів щодо захисту національної безпеки з додатковим урахуванням економічного чинника повністю підпадають під виключення, передбачені ГАТТ.

Також даний законопроект, як повідомляє Максим Нефедов, "прибирає функції Міністерство економічного розвитку і торгівлі України щодо реєстрації контрактів на експорт металлобрухту".

Нагадаємо, раніше ВР планувала встановити на 3 роки рівень експортного мита на відходи та брухт чорних металів в 35 євро за тонну.