ua en ru

Рада посилила повноваження РНБО

Рада посилила повноваження РНБО

Народні депутати України підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1343 "Про внесення змін до закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України" щодо вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони". За відповідне рішення проголосували 253 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту №1343, цим актом "пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність із Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО".

Проектом, зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО щодо таких повноважень, як прийняття рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Більш того, проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, введені в дію указами Президента України, є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади. Крім того, апарат РНБО визначається юридичною особою.

Далі пропонується включати до складу РНБО, крім прем'єр-міністра, міністра оборони, голови СБУ, міністра внутрішніх справ, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, інших осіб, визначених Президентом.

Як заявив голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, під час підготовки до другого читання до законопроекту була внесені наступні поправки: пункт другий розділу 1 проекту закону доповнено абзацом: у частині 1 статті 4 закону слова "визначені цим законом" замінено словами "визначені Конституцією та цим законом".

Також , за словами Пашинського, пункт 2 розділу 1 законопроекти викладений у такій редакції: "координує та контролює діяльність виконавчої влади з питань протидії корупції, з забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинність з питань національної безпеки та оборони".

Крім того, Пашинський повідомив, що в абзаці 5 підпункту а) пункту 8 розділ 1, після слів "правоохоронних органів" доповнено словами "у межах повноважень Президента України".

Нагадаємо, у вівторок, 23 грудня,Рада відмовилася посилити повноваження РНБО.

Нагадаємо, 11 грудня 2014 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким планується розширити повноваження Ради національної безпеки і оборони.

16 грудня 2014 р. Президент України Петро Порошенко призначив секретарем РНБО екс-спікера Верховної Ради, голову фракції "Народний фронт" Олександра Турчинова.