ua en ru

Рада врегулювала залучення демобілізованих військових до служби у резерві

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2377 "Про внесення змін до закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо служби у військовому резерві в особливий період". За відповідне рішення проголосували 273 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Даний закон передбачає залучення в обов'язковому порядку до проходження служби у військовому оперативному резерві першої черги військовослужбовців, які звільнятимуться зі строкової військової служби та військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

"Що дасть цей закон? Демобілізованих, яких десятки тисяч, перевести в першій черзі. Ці люди мають бойовий досвід, у випадку форс-мажорних обставин, за рішенням Президента і парламенту, вони будуть призиватися не за старим порядком - не через заклик військкоматів, а військовослужбовці отримають право в добровільному порядку укласти контракт на проходження служби у військовому резерві. Це дозволить залучати до служби у військовому резерві військовослужбовців з бойовим досвідом", - повідомив заступник голови фракції Народний фронт", голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський під час подання даного документа в парламенті.

"Прийняття законопроекту дозволить створити правове підґрунтя для залучення до служби у військовому резерві військовослужбовців з бойовим досвідом, набутим під час збройного конфлікту на Сході держави", - йдеться у пояснювальній записці.

Вчора Рада зберегла трудові гарантії військовим на час мобілізації.

Нагадаємо, 18 березня в Україні стартувала демобілізація.