ua en ru

Рада прийняла за основу закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків

Рада прийняла за основу закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків Фото: Рада спростила реорганізацію банків

Пропонується не ліквідувати юрособу при припиненні банком діяльності

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6010 "Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків". За документ проголосували 235 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, проектом пропонується до 1 серпня 2020 зменшити строки розгляду документів та оптимізувати процедури капіталізації та реорганізації банків шляхом приєднання для забезпечення послідовних і узгоджених дій з боку регулюючих органів.

Також проектом передбачається врегулювати питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи. Це дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги Національного банку України щодо капіталізації, залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз така можливість у законодавстві відсутня і є новаторською.

Документом також пропонується вирішити проблему забезпечення безперервності обслуговування клієнтів банку, що приєднується, протягом проведення всієї процедури реорганізації. Для цього законопроект передбачає:

  • скорочення термінів і виключення окремих існуючих процедур при проведенні процедури приєднання;
  • перегляд існуючої процедури взаємодії банків, що беруть участь у приєднанні, з Національним банком України і іншими державними органами при приєднанні;
  • визначення моменту виникнення правонаступництва за зобов'язаннями банку, що припиняється в результаті приєднання і тд.

Нагадаємо, ДФС ініціює скасування перевірок ФОПів при їх закритті.