ua en ru

Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко

Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко Фото: Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко

Зміни до Конституції в частині правосуддя підтримали 335 нардепів

Верховна Рада України у другому читанні підтримала зміни в Конституцію України в частині правосуддя. За відповідний законопроект №3524 проголосували 335 депутатів Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, згідно з документом, за парламентом залишається право висловлювати недовіру генеральному прокурору.

Законом передбачається виключити з Конституції України розділ VII "Прокуратура" в повному обсязі, а наведені у відповідності з міжнародними та європейськими стандартами положення, які визначають юридичний статус органів прокуратури, включити у розділ VIII "Правосуддя".


зокрема, з переліку функцій прокуратури вилучено ряд не властивих (за європейськими стандартами) їй функцій, таких як: нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина; нагляд за додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами (так званий "загальний нагляд"); нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян

Як наслідок запропонованих змін, органи прокуратури отримають широкі процесуальні можливості для набагато більш якісного виконання властивих прокуратурі функцій - підтримання публічного обвинувачення в суді; процесуального керівництва досудовим розслідуванням; вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження; нагляду за негласними та іншими слідчими та розшуковими діями органів правопорядку

Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко

Фото: 335 парламентаріїв підтримали зміни до Конституції в частині правосуддя

Президентським законопроектом пропонується встановити, що суддя КС може бути звільнений тільки за рішенням КС не менш ніж двома третинами від його конституційного складу.

Пропонується передбачити, що суддя КС не може бути притягнутий до відповідальності за голосування у зв'язку з прийняттям судом рішень і надання їм висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Варто підкреслити, що без згоди Конституційного Суду суддя КС не може бути затриманий чи заарештований, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Крім того, передбачається позбавити парламент права давати згоду на арешт суддів. Так, згідно з документом, на арешт судді вимагається згода Вищої ради правосуддя - саме в цей орган глава держави пропонує перетворити Вища рада юстиції.

Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко

Фото: фракція "Самопоміч" утрималася від голосування

Так, згідно з документом, без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або триматися під вартою або арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину

Крім того, законом передбачається позбавити президента права створювати суди. Так, передбачена передача нардепам повноважень щодо створення, ліквідації та реорганізації судів.

Разом з тим зазначено, що до введення нового адміністративно-територіального устрою у відповідності з змінами Конституції щодо децентралізації влади, але не більше ніж до 31 грудня 2017 року, створення, реорганізацію і ліквідацію судів здійснює президент.

Відзначимо, що в засіданні Ради взяв участь глава держави Петро Порошенко, голова партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Рада в цілому підтримала судову реформу Порошенко

Фото: у залі парламенту також були присутні Арсеній Яценюк, глава АП Борис Ложкін і заступника голови АП, представник президента в Кабміні Віталій Ковальчук

Нагадаємо, Конституційний суд України визнав відповідним нормам ст. 157 і 158 Конституції України доопрацьований проект закону "Про внесення змін до Конституції України (в частині правосуддя)".

Рада попередньо підтримала зміни в КУ в частині правосуддя в лютому.