ua en ru

Рада створила національний орган стандартизації

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 4585 "Про стандартизацію".

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 4585 "Про стандартизацію". За відповідне рішення проголосували 274 депутати.

Даний закон передбачає утворення та функціонування єдиного національного органу стандартизації. Функції національного органу стандартизації виконуватиме юридична особа публічного права, утворена центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері стандартизації.

"До повноважень цього органу передається зокрема прийняття та скасування національних стандартів з огляду на те, що відповідно до Угоди про технічні бар'єри в торгівлі СОТ стандарти визначаються як добровільні", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Передбачається створення керівної ради, яка буде дорадчо-наглядовим органом національного органу стандартизації (для забезпечення участи у його управлінні всіх заінтересованих сторін: державних органів, наукових установ, громадських об'єднань суб'єктів господарювання, інших громадських об'єднань та професійних спілок).

До повноважень національного органу стандартизації передаються: організація та координація діяльності у сфері стандартизації, затвердження програми робіт із стандартизації, прийняття та скасування національних стандартів (у тому числі у сфері будівництва), утворення, припинення діяльності технічних комітетів стандартизації, представлення інтересів України в міжнародних та регіональних організаціях стандартизації та співробітництво з національними органами стандартизації інших держав. Наразі зазначені функції виконує Мінекономрозвитку та у сфері будівництва Мінрегіон (окрім міжнародного співробітництва).

Також законопроект передбачає запровадження двох рівнів стандартизації залежно від суб'єкта стандартизації, який приймає стандарти. Перший - національні стандарти, прийняті національним органом стандартизації . Другий - стандарти і технічні умови, прийняті підприємствами.

Разом з тим, пропонується відмінити галузеву стандартизацію. У зв'язку з цим протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень.

Законопроект також пропонує заборонити погодження проектів національних стандартів з державними органами, скасовувати державну реєстрацію технічних умов та заборонити встановлення будь-яких правил, пов'язаних із розробленням стандартів та технічних умов підприємств.

Також скасовується обов'язковість застосування національних стандартів. Відповідно до законопроекту, національні стандарти застосовуються на добровільній основі, за винятком випадків, коли обов'язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

У той же час в Європейському союзі стандарт є обов'язковим у випадках, коли на нього є пряме посилання у тексті директиви ЄС. На базі директив ЄС в Україні розробляються технічні регламенти, які є нормативно-правовими актами (затверджуються постановою Кабінету міністрів України). У разі прямого посилання на національні стандарти в інших нормативно-правових актах (зокрема у наказах державних органів влади, зареєстрованих у Мін'юсті) відповідні стандарти стають обов'язковими).