ua en ru

Рада відмовилася від посилення захисту права на доступ до публічної інформації

Рада відмовилася від посилення захисту права на доступ до публічної інформації Фото: голова ВР Андрій Парубій

Законопроект у першому читанні підтримали лише 166 нардепів

Верховна Рада України не підтримала законопроект №2043а "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян", передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроект у першому читанні підтримали 166 нардепів при 226 мінімально необхідних, повернення у комітет на доопрацювання – 187 парламентарів, а суб’єкту законодавчої ініціативи – 181 депутат ВР.


Зокрема, законопроектом пропонувалося внести такі зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення:
  1. Встановити, що за порушення права на інформацію та права на звернення, порушення законодавства у сфері захисту персональних даних військовослужбовці та інші особи, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах.
  2. Передбачити, що за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних (стаття 18839 КпАП) та порушення права на інформацію та права на звернення (стаття 2123 КпАП) адміністративне стягнення може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.
  3. Поширити статтю 18840 КпАП “Невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” на невиконання законних вимог (приписів) також посадових осіб секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та осіб, які діють за дорученням Уповноваженого з прав людини.

Також документом пропонувалося встановити, що протокол про адміністративне правопорушення, вчинене посадовою або службовою особою держоргану, органу місцевого самоврядування, створених такими органами підприємств, установ та організацій, може бути надісланий поштою за місцем роботи такої особи. До протоколу додається роз’яснення для особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, її прав і обов’язків, передбачених статтею 268 цього Кодексу.

При цьому при складанні відповідного протоколу підпис особи, яка притягується до відповідальності, пропонувалося не вимагати, якщо такий протокол надсилається поштою за місцем роботи особи відповідно до статті 254 Кодексу. У зазначеному протоколі вказується прізвище, ім’я, по батькові, посада особи, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі виявлення такої особи).

Зазначалося, що такі зміни обумовлені існуючою практикою відмови посадових осіб державних органів від отримання зазначених протоколів та засвідчення отримання протоколу підписом, неможливістю доступу до зазначених осіб для вручення їм протоколу, що призводить до уникнення відповідальності.