ua en ru

Рада не змогла проголосувати за мораторій на перевірки ЗМІ під час виборів

Рада не змогла проголосувати за мораторій на перевірки ЗМІ під час виборів Фото: Верховна Рада України

Для голосування по постанові було недостатньо голосів

Верховна Рада України (ВРУ) не змогла проголосувати за постанову щодо мораторію на перевірки засобів масової інформації від час проведення місцевих виборів цього року. Відповідний проект постанови №2497а "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році" не винесли на голосування через недостатню кількість голосів під час сигнального голосування.

Голова ВР Володимир Гройсман прийняв рішення звернутися до Кабінету міністрів України, щоб відповідне рішення щодо встановлення мораторію уряд прийняв без ухвалення даного документу парламентарями.

Слід відзначити, що проектом постанови передбачалось звернення до Кабміну з дорученням та, окремо, до Державної фіскальної служби й Національної ради з питань телебачення і радіомовлення - з рекомендацією запровадити мораторій на проведення перевірок ЗМІ контролюючими органами.

"Оскільки планові та позапланові перевірки у період виборчого процесу і ймовірні зловживання з боку осіб, які здійснюють перевірки, можуть призвести до порушення конституційних гарантій на свободу слова в Україні, негативно вплинути на процес забезпечення об'єктивного та безперешкодного висвітлення ходу передвиборної кампанії", - пояснюється в документі.

Нагадаємо, парламент сьогодні, 9 жовтня, розгляне законопроект №3048 "Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо підстав для видачі посвідки на проживання представникам іноземних засобів масової інформації)".

Крім того, у Раді пройшла година запитань до уряду.

Також сьогодні нардепи розглянуть у першому читанні законопроект № 2334а "Про систему іномовлення України" і ряд законопроектів про державні нагороди.