ua en ru

Рада реструктуризувала борг ГП "Антонов"

Рада реструктуризувала борг ГП "Антонов" Фото: нардепи схвалили реструктуризацію боргу "Антонова"

Заборгованість виникла через приєднання ДП "Авіант"

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №5244 "Про реструктуризацію заборгованості державного підприємства "Антонов". За документ проголосували 285 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Метою проекту Закону є створення умов для поліпшення фінансового стану суб'єкта літакобудування, звільнення його від надмірного боргового навантаження, яке може призвести до банкрутства ДП "Антонов", - сказано в пояснювальній записці.

Зокрема, законом передбачається законодавчо врегулювати питання можливості реструктуризації не сплаченої на день набрання чинності цим законом суми заборгованості ДП за емітованими державним підприємством “Київський авіаційний завод “Авіант” облігаціями.

"Прийняття проекту Закону у запропонованій редакції… не потребує додаткових видатків з Державного та місцевих бюджетів України і призведе до сплати до Державного бюджету протягом 10 років - 706,030 млн грн", - вказують автори закону.

Підкреслимо, заборгованість "Антонова" перед бюджетом на 1 серпня 2016 року становить: сума основного боргу - 706,030 млн гривень; розмір нарахованої пені за невиконання зобов'язань - 565,783 млн гривень, а загальна сума заборгованості становить - 1271,813 млн гривень.

При цьому борг виник не з вини підприємства, а у зв’язку з приєднанням до нього без здійснення необхідних заходів держпідтримки ДП "Авіанту", що знаходився у кризовому стані зі зношеними основними фондами та зобов’язаннями у сумі 1,9 млрд гривень у 2009 році.

Нардепи також підтримали суміжний проект закону №5245 "Про внесення змін до пункту 3-1 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо державного підприємства "Антонов". За документ проголосував 281 нардеп.

Відповідно до цього закону, передбачається внесення відповідних змін Бюджетного кодексу у частині незастосування положень ч.13 ст. 17 цього Кодексу в разі розстрочення сплати заборгованості ДП "Антонов" перед державою за виконання зобов’язань за облігаціями, що випущені "Авіантом" у 2009 році під державні гарантії.

Нагадаємо, державне підприємство "Антонов" планує до кінця 2016 року згорнути співпрацю з російською компанією "Волга-Дніпро".