ua en ru

Рада може дозволити реструктуризацію іпотечних кредитів для 37 тис. сімей

Рада може дозволити реструктуризацію іпотечних кредитів для 37 тис. сімей Фото: Верховна Рада

Законопроект Кабміну передбачає реструктуризацію валютної іпотеки на 20 млрд гривень

Зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №4004 "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" передбачає реструктуризацію для 37 тис. українських сімей. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства фінансів України.

Повідомляється, що законопроект розроблений Міністерством фінансів спільно з НБУ і Незалежною Асоціацією Банків України.

"Ми вважаємо, що потрібно реструктуризувати валютні кредити тільки тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, і які, як наслідок, через нездатність оплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого житла. Тільки це буде справедливим по відношенню до інших громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами", - прокоментувала законопроект міністр фінансів Наталія Яресько.

Також повідомляється, що кількість сімей, які будуть мати право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, становить приблизно 37 000 на загальну суму понад 20 млрд грн.

"При цьому прийнятий законопроект не несе загроз для банківської системи: він узгоджений з 19 найбільшими банками України, які володіють 75% активів в банківській системі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін вніс у Раду два законопроекти з реструктуризації іпотечних кредитів.