ua en ru

Рада дозволила будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС

Верховна Рада Україна прийняла в другому читанні закон № 8795 від 6 вересня 2011 р. про поводження з відпрацьованим ядерним паливом з розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій. За відповідні рішення проголосували 276 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до законопроекту, розмістити централізоване сховище планується на майданчику, який розташовується між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області в зоні відчуження на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до законопроекту, сховище повинне стати частиною єдиного комплексу з поводження з ВЯП ДСП "Чорнобильська АЕС", і на ньому буде застосована технологія поверхневого "сухого" зберігання ВЯП в інженерних системах контейнерного типу. У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що будівництво сховища буде вестися за рахунок позик, погашення яких буде здійснюватися НАЕК "Енергоатом" протягом 4 років після введення об'єкта в експлуатацію. Джерелом обслуговування кредитів стануть кошти, закладені в тарифі НАЕК, які в даний час передбачені на оплату послуг російських підприємств з тимчасового зберігання та переробки ВЯП українських АЕС.

Відпрацьоване ядерне паливо є цінною вторинною сировиною, що містить до 97% ядерних матеріалів, які можуть бути ефективно використані в реакторах наступного покоління. Згідно з проектом, загальна місткість централізованого сховища становитиме 16529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реакторів.

Крім того, Рада в ході розгляду поправок до закону прийняла рішення про інформування органів державної влади і населення про стан радіаційної безпеки та навколишнього середовища ядерних установок і об'єктів на всіх етапах будівництва та експлуатації.
Також законом передбачено, що замовник будівництва централізованого сховища направляє кошти в обсязі 10% загальної кошторисної вартості будівництва на спорудження об'єктів соціального призначення у місті Славутичі, Іванківському та Поліському районах Київської області згідно з переліком, затвердженим Київською обласною державною адміністрацією.