ua en ru

Рада дозволила реєстрацію земельних ділянок за документами до 2013 р

Рада дозволила реєстрацію земельних ділянок за документами до 2013 р Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували263 нардепи

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 0902 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року)". За відповідне рішення проголосували263 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин "Блок Петра Порошенка" Тарас Кутовий, даний законопроект є перехідним, і був зареєстрований ще у Верховній Раді 7-го скликання.

"Законопроект пропонує дозволити здійснювати державну реєстрацію земельних ділянок на підставі документів, які люди розробили до зміни законодавства, тобто до 1 січня 2013 р., але не встигли здійснити реєстрацію відповідних ділянок. Тобто в законодавстві були здійснені зміни і фактично на місцях, після внесення цих змін, людей заставляють виготовляти заново ту технічну документацію фактично по тим самим стандартам і регламентам, але повторно, і це звичайно тягне додаткові витрати для наших громадян", - повідомив нардеп.

За йог словами, до законопроекту було внесено дві поправки, і були обидві вони враховані.

Так, згідно із законом, у разі, якщо до 1 січня 2013 р. була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди, формування земельної ділянки як об'єкта цивільних прав, крім випадків, визначених статтею 791 цього Кодексу, здійснюється за такою технічною документацією.

У разі, якщо до 1 січня 2013 р. була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди, а відомості про таку земельну ділянку не внесені до Державного реєстру земель, державна реєстрація цих земельних ділянок здійснюється на підставі такої технічної документації із землеустрою в порядку, встановленому законом.

Нагадаємо, Верховна Рада також хоче спростити оформлення документів на земельну ділянку з незареєстрованим будинком.