ua en ru

Рада дозволила НКРЕКП не погоджувати встановлення тарифів з Кабміном

Рада дозволила НКРЕКП не погоджувати встановлення тарифів з Кабміном За відповідне рішення проголосували 240 нардепів

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 0919 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)" з пропозицією Президента України Петра Порошенка. За відповідне рішення проголосували 240 нардепів із 226 мінімально необхідних.

У цьому документі Порошенко пропонує запровадити механізм, за яким Кабінет міністрів буде погоджувати встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін у розмірі, нижчому від економічно обґрунтованих, з одночасним поданням на розгляд парламенту законопроекту про внесення змін до закону України про державний бюджет України на відповідний рік за джерелами відшкодування різниці між державним регульованим та економічно обґрунтованими цінами.

"У зв'язку з цим пропоную в абзаці другому пункту 3 та абзаці другому підпункту 7 пункту 4 розділу I закону, що надійшов на підпис, слова "з одночасним визначенням у відповідному рішенні Кабінету міністрів України джерел" замінити словами "з одночасним поданням на розгляд Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до закону про державний бюджет України на відповідний рік за джерелами", - йдеться в пропозиціях Президента.

Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час доповіді даного законопроекту у парламенті, основною суттю запропонованих змін являються механізм та методи фінансування різниці між економічно обґрунтованими тарифами та тарифами, які встановлює регулятор.

"Економічно обґрунтовані тарифи - це тарифи, які відповідають нормативним витратам, які встановлює регулятор, а також нормативним затратам на надання певних послуг. Дуже часто буває так, що держава або регулятор по якійсь причині приймає рішення встановити тарифи на іншому рівні, на меншому рівні для того, щоб субсидіювати або підтримувати соціально незахищені верстви, як правило, населення. У такому випадку необхідно фінансувати різницю. Тому відповідно із цим законом на Кабмін було покладено функцію визначення методології і ресурсу, яким буде фінансуватись така різниця. Президент на цей закон наклав вето і запропонував зробити доповнення - додатково до функцій Кабміну поставити вимогу... запропонувати зміни до бюджету України, в якому буде спеціально встановлена стрічка, яка буде фінансувати, яка буде передбачати фінансування", - заявив Демчишин.

Нагадаємо, Рада уточнила повноваження НКРЕКП у встановленні тарифів на електроенергію та газ для населення 10 лютого 2015 р. За відповідний законопроект № 0919 проголосували 284 депутати з 226 мінімально необхідних.