ua en ru

Рада не дозволила націоналізацію майна держави-агресора

Рада не дозволила націоналізацію майна держави-агресора Народні депутати

Народні депутати не підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2497 "Про націоналізацію майна в Україні держави-агресора та її резидентів". За відповідне рішення проголосували лише 175 нардепів при 226 мінімально необхідних.

"Немає необхідної кількості голосів", - констатував перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект визначає націоналізацію майна в Україні держави-агресора та резидентів як примусове вилучення об'єктів права власності держави-агресора та об'єктів права приватної власності її резидентів з мотивів суспільної необхідності на користь держави, в порядку, встановленому законом.

Підставою для такої націоналізації майна визначено прийняття Верховною Радою України у відповідності до Резолюції ГА ООН 3314 "Визначення агресії" від 14.12.1974 рішення про визнання іноземної держави державою-агресором.

Згідно проекту закону, націоналізація об'єктів права власності в Україні держави-агресора здійснюється без наступного відшкодування вартості майна і майнових прав держави-агресора. Водночас, відшкодування вартості об'єктів права приватної власності резидентів держави-агресора здійснюватиметься після закінчення агресії, зафіксованого у відповідному міжнародно-правовому акті, на підставі двостороннього міждержавного договору.

Рішення про націоналізацію майна приймається Верховною Радою України у формі спеціального закону, який вноситься Кабінетом иіністрів України за попереднім погодженням Ради національної безпеки та оборони України протягом не більше ніж одного місяця з моменту виникнення відповідної підстави.

Нагадаємо, 27 січня 2015 р. Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.