ua en ru

Рада дозволила місцевій владі встановлювати тарифи на альтернативну енергію

Рада дозволила місцевій владі встановлювати тарифи на альтернативну енергію Фото: Андрій Парубій

За документ проголосували 238 депутатів ВР

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №4334 "Про внесення змін до закону" Про теплопостачання "щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії". За документ з другого разу проголосували 238 депутатів ВР (спочатку 222 нардепи), передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом передбачається затвердити процедуру тарифного стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел; передати повноваження від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг органам місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів та місцевим адміністраціям щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках (крім теплоелектроцентралей, ТЕС і когенераційних установок) з використанням альтернативних джерел енергії.

Підкреслюється, що встановлення стимулюючих тарифів підприємствам на теплову енергію, вироблену для потреб бюджетних установ та населення з альтернативних джерел, на рівні 0,9 тарифу на теплову енергію з газу, для потреб бюджетних установ, дозволить заощадити кошти споживачів при розрахунках за послуги з централізованого опалення і гарячого водопостачання. Реалізація законопроекту не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

Також передбачається, що до 31 грудня 2020 року тарифи на теплову енергію для суб'єктів господарювання, які здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії, включаючи теплоелектроцентралі, теплоелектростанції і когенераційні установки, встановлені до набрання чинності цим законом, продовжують застосовуватися з дня набрання в силу даного документа і можуть переглядатися відповідно до норм даного закону лише за зверненням самого підприємства.

Нагадаємо, перший секретар Представництва Європейського союзу в Україні Хосе Мануель Ернандес запевнив, що ЄС продовжить підтримку розвитку альтернативної енергетики в Україні.