ua en ru

Рада дозволила IT-компаніям укладення договорів по e-mail

Рада дозволила IT-компаніям укладення договорів по e-mail Фото: ВРУ

Відповідний законопроект у другому читанні підтримали 270 депутатів

Верховна Рада України надала українським компаніям можливість укладати договори з клієнтами по електронній пошті, схемою публічної оферти і в електронній формі. Відповідний законопроект №4496 у другому читанні підтримали 270 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, мета закону - зняти адміністративні бар'єри для компаній, що займаються експортом послуг.

Зазначимо, що станом на зараз, щоб українська IT-компанія могла працювати з іноземним замовником, потрібні договори з мокрими печатками. У іноземних партнерів таких печаток часто просто немає.

Зокрема, документ передбачає можливість укладення договорів шляхом обміну листами або просто виставлення інвойсу. Тобто не потрібно, як зараз, чекати отримання звичайною поштою оригіналів договорів, коли послуга вже фактично надана.

За словами автора законопроекту, народного депутата Вікторії Пташник, це дасть можливість для оперативного зарахування валютної виручки. Вона зазначила, що дана законодавча ініціатива передбачає скасування валютного контролю експорту послуг.

Крім того, законопроект закріпить заборону банкам вимагати переклад документів на українську мову в разі, якщо вони оформлені англійською.

Також, згідно із законопроектом, рахунок (інвойс) буде визнаватися первинним документом, що має спростити процедури ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності. Згідно запропонованим змінам, рахунок (інвойс) може бути підписаний за допомогою особистого підпису, аналога власного ручного підпису, електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до закону "Про електронний цифровий підпис", електронний підпис одноразовим ідентифікатором.

Наголошується, що необхідно буде тільки підпис експортера. Угодою з обсягом і якістю наданих послуг буде визнаватися факт оплати нерезидентом виставленого рахунку.

Рада дозволила IT-компаніям укладення договорів по e-mailФото: інфографіка Міністерства економічного розвитку

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада прийняла за основу законопроект про медіацію.