ua en ru

Рада дозволила мати зброю українськім військовим в миротворчих контингентах

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2081 "Про внесення зміни до статті 1 закону України "Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки" (щодо забезпечення УНП, який бере участь у МОПМБ вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами)". За відповідне рішення проголосували 245 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект розроблений Міністерством оборони України для унормування оснащення українського національного персоналу із числа військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, які беруть участь у складі міжнародних операцій вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки.

"Національний персонал - окремі військовослужбовці Збройних сил України, інших військових формувань, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та інших державних органів, які можуть оснащуватися вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки, а також працівники Збройних сил України, інших військових формувань, державних органів і установ України, які направляються Україною для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки і не входять до складу національного контингенту", - йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, 4 лютого 2015 р. Рада ратифікувала угоду з Литвою та Польщею про створення спільної військової частини.

Пізніше, 7 лютого 2015 р. Президент України Петро Порошенко заявив, що виступає проти врегулювання конфлікту на Донбасі з допомогою миротворчих військ.