ua en ru

Рада ратифікувала угоду з Литвою та Польщею про створення спільної військової частини

Народні депутати України підтримали законопроект № 0004 "Про ратифікацію Угоди між Урядом Литовської Республіки, Урядом Республіки Польща та Кабінетом Міністрів України стосовно створення спільної військової частини". За відповідне рішення проголосували 290 нардепів з 226 мінімально необхідних .

Як повідомив заступник міністра оборони України Петро Мехед, який доповідав цей документ у парламенті, угода вступає в силу вже через 30 днів після одержання депозитарієм - Польщею - остаточних документів, що підтверджують процедуру ратифікації.

"Національний внесок України: українська сторона виділить для спільної військової частини - 545 військових, у тому числі 15 будуть безпосередньо включені до складу бригади. Від Польщі буде залучено до 3,5 тис. військових, близько 350 від Литви з постійним місцем дислокації в Любліні... Реалізація угоди не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України", - повідомив Мехед.

Він зазначив, що за повідомленнями литовської та польської сторін, процес ратифікації у них також знаходиться на завершальній стадії.

Нагадаємо, 19 вересня 2014 р. міністр оборони України Валерій Гелетей у Варшаві підписав угоду з міністрами оборони Литви та Польщі про створення спільного військового підрозділу LITPOLUKRBRIG.

Від України в спільну бригаду увійдуть бійці 80-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України. Українські, литовські та польські військові будуть брати участь у спільних навчаннях, а пізніше разом брати участь в операціях.

Технічна документація буде розроблена протягом двох років, після закінчення цього терміну бригада повинна бути повною оперативної готовності.