ua en ru

Рада дозволила арешт голови Апеляційного суду Києва Чернушенка

Рада дозволила арешт голови Апеляційного суду Києва Чернушенка Фото: Антон Чернушенко

Парламент позбавив недоторканності суддю Чернушенка

Верховна Рада України підтримала проект постанови №2185а про надання згоди на затримання і арешт голови Апеляційного суду м. Києва Антона Чернушенка. За відповідне рішення проголосували 273 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Ініціював проект постанови про арешт Чернушенко комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя.

"В матеріалах подання сказано, що суддя Чернушенко підозрюється в тому, що впродовж тривалого проміжку часу - з осені минулого року до червні 2015 р. - неодноразово отримував СМС-повідомлення від осіб, прізвища який в поданні не зазначені, в яких висловлювалися побажання щодо розгляду певних судових справ в інтересах певних осіб. Переслідуючи мету отримання матеріальної вигоди за саме такий розгляд справ, відповідно до матеріалів подання, голова Апеляційного суду м. Києва Антон Чернушенко давав вказівку апарату Апеляційного суду, який, виконуючи його вказівку, втручався в роботу автоматизованої системи документообігу суду та, порушуючи принцип випадковості розподілу справ, забезпечували спрямування справ саме в ту колегію, у складі якої працював суддя Чернушенко ", - заявив голова Верховного суду України Ярослав Романюк під час представлення подання у Верховної Ради України.

Нагадаємо, 24 червня 2015 р. Генеральна прокуратура України (ГПУ) повідомила про підозру голови Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка у скоєнні тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) і ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудних судових рішень) КК України.

Раніше, 19 червня, близько 09:00 в будівлю суду увійшли невідомі і утримували більше доби голову суду Антона Чернишенка.

Пізніше з'ясувалося, що Апеляційний суд Києва обшукували ГПУ і СБУ.

Як повідомив генеральний прокурор України Віктор Шокін, в результаті обшуку в кабінеті Чернишенко виявлені грошові кошти у гривневій валюті та іноземній валюті, зокрема сума близько 6 тис. доларів. Слідство відновило також близько 700 смс, в яких голова суду давав вказівки суддям Апеляційного суду щодо рішень, які необхідно винести. Також в кабінеті голови суду вилучені заздалегідь винесені рішення, які ще не розглядалися судом. Крім того, в його кабінеті вилучено декілька ключів від дорогих автомобілів і талони на велику кількість палива.

Пізніше Чернушенко пояснив походження великих сум в його кабінеті.