ua en ru

Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію: що це дасть Україні

Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію: що це дасть Україні Фото: Стамбульська конвенція ратифікована Радою (Віталій Носач, РБК-Україна)

Верховна рада ратифікувала Стамбульську конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Законопроект президента Володимира Зеленського підтримали 259 депутатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка в Telegram.

Надшвидка ратифікація після 10 років зволікань

Зеленський вніс до Верховної ради законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції 18 червня.

Як зазначив президент, ратифікація Конвенції в першу чергу сприятиме підвищенню політичного іміджу України на міжнародній арені як країни, що "послідовно дотримується взятих на себе зобов’язань у сфері захисту прав людини та основоположних свобод".

Україна підписала Конвенцію ще у 2011 році, але досі не ратифікувала. Спроби підтримати документ у парламенті були у 2016 та 2019 роках.

Настільки швидка підтримка Конвенції, яка не могла бути схвалена Радою більше 10 років, може бути пов'язана з тим, що цього тижня Рада ЄС має прийняти рішення про надання Україні статусу кандидата в члени блоку. Ратифікація Стамбульської конвенції стане додатковим свідченням рішучості України слідувати європейським цілям.

Що визначає Конвенція

Конвенція Ради Європи - міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, була відкрита для підписання 11 травня 2011 року.

Стамбульська конвенція - перший міжнародний юридично обов'язковий акт, що стосується саме насильства щодо жінок, потенційно відкритий для будь-якої країни у світі. Вона охоплює низку заходів з запобігання та протидії насильству, захисту його жертв, переслідування та покарання кривдників і вбудовані підходи.

Конвенція визнає насильство стосовно жінок водночас і порушенням прав людини, і видом дискримінації; встановлює чіткий зв'язок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками та викоріненням насильства над жінками.

Документ пропонує державам встановити кримінальну відповідальність за основні види насильства стосовно жінок (такі як переслідування, примусовий шлюб, ушкодження жіночих геніталій, примусовий аборт, примусова стерилізація) і забезпечити належні та ефективні міри покарання за насильство.

Стамбульська конвенція пропонує підхід для ефективного припинення насильства стосовно жінок та домашнього насильства, що закликає всі відповідні залучені органи, установи та громадські організації до координованої співпраці.