ua en ru

Рада ратифікувала угоду з Німеччиною за підтримки заповідників в Україні

Рада ратифікувала угоду з Німеччиною за підтримки заповідників в Україні Фото: Верховна Рада

Німеччина надасть Україні грант у розмірі до 14 млн євро для цього проекту

Верховна Рада України ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів і урядом Німеччини про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 і 2013 року), а саме проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні". Відповідний законопроект №0071 підтримали 253 депутати ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Прийняття цього закону дозволить ратифікувати міжурядову угоду, що є необхідною умовою надання згоди України на обов'язковість для неї міжнародного договору.
У пояснювальній записці підкреслюється, що даний проект спрямований на будівництво інфраструктурних об'єктів на природоохоронних територіях, розвиток управлінської системи на основі участі місцевих громад, збереження біорізноманіття на основі сталого розвитку регіонів.

зокрема уряд Федеративної Республіки Німеччина надає Кабміну України або іншим одержувачам, які повинні спільно вибрати обидва уряди, можливість отримати від Кредитної установи для відбудови (KfW) фінансовий грант у розмірі до 14 млн євро для проекту "Підтримка природно-заповідних територій в Україні".

Одержувачем цього фінансового гранту є Міністерство екології та природних ресурсів.

Виконавець проекту повинен бути обраний згідно з "Керівними принципами за призначенням консультантів у Фінансовому співробітництві з країнами-партнерами" (опубліковані KfW у вересні 2013 року).

У проекті буде застосований поетапний підхід. Спочатку він буде включати в себе дві природоохоронні території в Карпатах (природний заповідник "Горгани" та Карпатський біосферний заповідник). Подальші об'єкти для реалізації проекту будуть додаватися під час його впровадження. Вони повинні обиратися, головним чином, з короткого переліку, визначеного в Техніко-економічному обґрунтуванні проекту і задовольняти критерії, які були застосовані при відборі до короткого списку (в першу чергу, рівень збереження біорізноманіття, потенціал впровадження проекту).

Положень міжурядової угоди передбачено, що проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні" за взаємним погодженням між урядами двох країн може бути замінений іншими проектами.

Нагадаємо, сьогодні, 3 лютого, Верховна Рада України ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком - проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України".