ua en ru

Рада ратифікувала угоду з Чехією про науково-технологічне співробітництво

Рада ратифікувала угоду з Чехією про науково-технологічне співробітництво Фото: Верховна Рада

За документ з другого разу проголосували 230 депутатів

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №0140 "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво". За документ з другого разу проголосували 230 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

"Чехія є високорозвиненою європейською країною, пов'язаною з Україною давніми культурними та історичними зв'язками. Співпраця з Чеською Республікою в сфері науки і технологій є шляхом до налагодження міжособистісних і професійних контактів, взаємовигідного обміну науковими знаннями та сприяння науковому прогресу, а також кроком на шляху до інтеграції української науково-технічної сфери в європейський дослідницький простір", - наголошується в пояснювальній записці

Наголошується, що набуття чинності зазначеної угоди сприятиме розвитку двосторонніх відносин на стабільній, довгостроковій основі. Угода закріплює прагнення договірних сторін розвивати, зміцнювати і диверсифікувати співробітництво в галузі науки і технологій, що представляють спільний інтерес.

У відповідності з Угодою, науково-технологічне співробітництво між Україною та Чеською Республікою буде здійснюватися в наступних формах:

  • обмін науково-технологічною інформацією;
  • обмін вченими та фахівцями;
  • проведення спільних семінарів, конференцій, виставок;
  • підготовка науковців і фахівців у сфері технологій;
  • спільне виконання наукових досліджень;
  • спільна участь у міжнародних програмах

Крім того, документ передбачає створення спільного комітету з питань науково-технологічного співробітництва для координації заходів, які будуть проводитися в рамках цієї угоди.

Угода містить статтю про захист прав інтелектуальної власності, в якій чітко визначено, що договірні сторони забезпечуватимуть ефективну та адекватну охорону інтелектуальної власності фізичних та юридичних осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада може заслухати річний звіт уряду на наступному пленарному тижні.