ua en ru

Рада ратифікувала угоду СОТ про спрощення процедур торгівлі

Рада ратифікувала угоду СОТ про спрощення процедур торгівлі Фото: Верховна Рада України

Ратифікацію підтримали 255 нардепів

Верховна Рада України (ВРУ) ратифікувала протокол про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі. Відповідний урядовий проект закону №0069 підтримали 255 нардепів.

Закон прийнято на виконання Україною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності згаданим Протоколом, та надання згоди на обов'язковість застосування Україною положень Угоди про спрощення процедур торгівлі після набрання нею чинності.

Відповідно до пояснювальної записки, цілями ратифікації Протоколу та застосування Угоди є зменшення часу та вартості митного контролю, підвищення прозорості та ефективності операцій державних органів, збільшення торговельних потоків, державних доходів і прямих іноземних інвестицій, зниження рівня корупції, розширення співпраці між учасниками приватного та державного секторів, поліпшення розвитку малого та середнього бізнесу тощо.

Відзначається, що ратифікація державою протоколу та запровадження в подальшому положень Угоди покращить позиції України у згаданому та інших відповідних рейтингах, пов'язаних з легкістю ведення бізнесу, а також надасть позитивний сигнал для учасників міжнародної торгівлі та інвестиційної спільноти про створення Україною ефективного та прозорого торговельного середовища зі зменшенням корупційної практики. При цьому реалізація положень Угоди сприятиме активнішій інтеграції України з ЄС.

Надаємо, Всесвітня торгова організація винесе рішення за позовом України проти Росії, яке стосується торговельних обмежень щодо вагонів і стрілочних переводів, якщо сторони не дійдуть згоди протягом двох місяців.