ua en ru

Рада ратифікувала конвенцію з Мальтою про уникнення подвійного оподаткування

Рада ратифікувала конвенцію з Мальтою про уникнення подвійного оподаткування Фото: Верховна Рада України

Документ спрямований, зокрема, на стимулювання іноземних інвестицій в економіку України

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №0141 "Про ратифікацію Конвенції між урядом України і урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і протоколу до неї". Документ підтримали 280 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, вищезгадана конвенція вводить ставки та порядок оподаткування, відмінні від передбачених чинним законодавством України, тому документ підлягає ратифікації Радою.

Необхідність укладення конвенції і протоколу пояснюється тим, що доходи, які виникають в економічних відносинах між резидентами України та Мальти, підлягають оподаткуванню у подвійній юрисдикції: по-перше, в державі, в якому отримувач доходу є резидентом, по-друге, в державі, в якій здійснюється діяльність, стосовно якої виникає дохід Тому ця конвенція буде сприяти, по-перше, уникненню подвійного оподаткування, по-друге, запобігання ухиленню від сплати податків і, по-третє, взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі.

Це особливо важливо стосовно України, оскільки її чинне податкове законодавство передбачає уникнення подвійного оподаткування лише на основі підписання двосторонніх міжнародних угод.

Реалізація проекту закону не потребує додаткового бюджетного фінансування.

"В результаті укладення зазначеної конвенції підприємці обох країн отримають гарантії, що прибутки, одержані від підприємницької діяльності на території іншої країни, а також з джерел у цій іншій країні у вигляді дивідендів, процентів та роялті, не підлягатимуть подвійному оподаткуванню. Конвенція також гарантує, що підприємці однієї держави будуть оподатковуватись в іншій державі на тих же умовах, що й підприємці цієї іншої держави ", - наголошується в пояснювальній записці.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1797 - VIИI спрямований на усунення помилок, допущених при зміні Податкового кодексу щодо інвестиційного клімату.