ua en ru

Рада розгляне законопроект про газовий ринок на наступному тижні, - Демчишин

Верховна Рада України розгляне законопроект "Про ринок природного газу" на наступному тижні. Про це РБК-Україна повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Схвалили з необхідністю доопрацювати з Мін'юстом. На наступному тижні, напевно, будуть виносити на розгляд Верховної Ради", - сказав він.

Згідно з цим законопроектом повинна бути реформована НАК "Нафтогаз України", передбачається розділення функцій бізнесу на транспортування, видобуток і продаж газу.

"В принципі він досить складний з точки зору соціальної складової, так як в ньому йдеться про вирівнювання ціни на газ... Там насправді складний механізм, і той, хто не розуміє, може подумати, що ми говоримо про підвищення ціни для населення до рівня ринкової, але насправді це не так. Згідно йому, Кабмін може визначити субсидію для соціально незахищених верств населення - це по-перше. По-друге, цей закон набуде чинності з жовтня. Тобто ще буде дуже багато підготовчої роботи", - додав міністр.

Нагадаємо, згідно з ухваленою 11 грудня 2014 р. програмі діяльності уряду, завдання України в енергетичній сфері полягають у реорганізації НАК "Нафтогаз України" відповідно до Третього енергетичного пакету ЄС: створення ВАТ "Магістральні газопроводи України" та ПАТ "Підземні газові сховища України" (2015 р.).

Зазначимо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Раду ухвалити законопроект "Про ринок природного газу".