ua en ru

Рада може розглянути питання ЦВК наступного тижня

Рада може розглянути питання ЦВК наступного тижня Фото: Ірина Луценко (прес-служба)

Луценко зазначила, що фракції можуть пропонувати інші механізми вирішення питання оновлення складу ЦВК

Парламент може розглянути питання оновлення Центральної виборчої комісії (ЦВК) на наступному пленарному тижні. Про це заявила представник президента України у Верховній раді Ірина Луценко після зустрічі президента з представниками фракцій парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Позиція фракцій (в питанні ЦВК, – ред.) була достатньо мовчазною. Але президент на цій зустрічі озвучив свою позицію, що наша фракція готова зняти один голос, якщо Опозиційний блок визначиться зі своїм кандидатом або кандидатами. Він запропонував іншій фракції.. я так думаю, що провладній фракції коаліції також поступитися одним голосом для того, щоб Опозиційний блок міг так само як і інші фракції мати своїх представників. Але президент наполіг на тому, що це не одностайний механізм – це тільки запропонований ним механізм", - пояснила Луценко.

За її словами, фракції та групи парламенту можуть пропонувати інші механізми вирішення питання оновлення складу ЦВК.

"Наприклад, збільшення кількості членів. Відповідно, якісь інші механізми можуть пропонувати і знаходити консенсус. Президент наполіг на тому, що оновлення Центральної виборчої комісії є нагальним та обов’язковим. Тому навіть внутрішні питання треба розглянути зараз у відкритій процедури. Питання ЦВК може бути розглянуто на наступному пленарному тижні. Можливо, ми так від спікера і не почули, але, він планує поставити голосування уже в цей четвер. Подивимось, який буде розклад", - додала вона.

Нагадаємо, за словами спікера Андрія Парубія, питання ЦВК має бути одним з перших для розгляду наступної сесії.

Так, у липні Парубій заявив, що Верховна рада має проголосувати за оновлення складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) у вересні.