ua en ru

Рада провалила законопроект про кредитні спілки

Рада провалила законопроект про кредитні спілки Фото: парламент (РБК-Україна)

У проекті визначалися повноваження саморегулівних організацій кредитних спілок

Верховна рада України провалила законопроект №6405 "Про кредитні спілки". Документ за основу підтримали лише 198 та 202 нардепи, за направлення його на доопрацювання в комітет проголосував 201 депутат, а за повернення суб'єкту законодавчої ініціативи - 203 парламентарі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Законопроект №6405 відхилено", - зазначив спікер Ради Андрій Парубій.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроект покликаний забезпечити єдине розуміння підходів до принципів діяльності кредитної спілки, удосконалення і розширення напрямів її господарської діяльності, забезпечення прозорості та стабільності ринку взаємного кредитування.

Зокрема, проектом планувалося врегулювати майбутні правовідносини між кредитними спілками та їх членами - юридичними особами щодо набуття та припинення статусу членства.

Документом також передбачений механізм ліквідації кредитної спілки (за рішенням загальних зборів членів кредитної спілки, за рішенням Уповноваженого органу, за рішенням суду), віднесення Уповноваженим органом кредитної спілки до категорії проблемних та неплатоспроможних.

Крім того, законопроектом планувався концептуальний напрямок щодо приєднання кредитних спілок до системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Окремим положенням законопроекту передбачалася можливість за рішенням Уповноваженого органу всеукраїнським асоціаціям кредитних спілок набувати статус саморегулівних організацій кредитних спілок - членів асоціації.

У документі визначалися повноваження таких саморегулівних організацій кредитних спілок.

Нагадаємо, народні депутати в першому читанні підтримали законопроект №6027-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування".