ua en ru

Рада провалила закон про муніципальну варту

Рада провалила закон про муніципальну варту Фото: Верховна Рада

Парламентарі 5 разів голосували за повернення до розгляду цього закону

Верховна Рада України не підтримала у другому читанні законопроект № 2890 "Про муніципальну варту". За відповідне рішення проголосували лише 163 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Також парламентарі 5 разів голосували за повернення до розгляду цього закону. В решті решт сигнальне голосування показало, що для ухвалення цього документу у другому читанні та і цілому у сесійному залі не вистачає голосів. Під час сигнального голосування документ підтримали лише 184 парламентарі.

Згідно з пояснювальною запискою, закон дозволить на законодавчому рівні закріпити права місцевих рад створювати муніципальну варту, що фінансуватиметься за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, або за рахунок інших джерел не заборонених законодавством та виконуватиме роль підконтрольного місцевим громадам механізму забезпечення законності та правопорядку на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Законопроект визначає муніципальну варту як орган в системі місцевого самоврядування з метою забезпечення на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради, охорони громадського порядку, законності, прав, свобод і законних інтересів громадян.

До завдань муніципальної варти буде віднесено забезпечення охорони громадського порядку на території юрисдикції відповідної місцевої ради, у взаємодії з органами внутрішніх справ; профілактика правопорушень; охорона майна, що перебуває у комунальній власності; надання окремих видів правової та соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям, що здійснюють свою діяльність на території відповідної міської ради та місцевої ради об'єднаної територіальної громади тощо.

Підрозділи муніципальної варти не входитимуть до структури територіальних органів МВС України.

Нагадаємо, парламент ухвалив у першому читанні закон про муніципальну варту 21 травня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 288 нардепів при 226 мінімально необхідних.