ua en ru

Рада провалила введення громадського обвинувача

Рада провалила введення громадського обвинувача Фото: Народні депутати

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1165 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами". За відповідне рішення проголосували лише 159 депутатів при 226 мінімально необхідних.

За повернення до розгляду цього законопроекту для того, щоб направити його на повторне перше читання, проголосували всього 165 нардепів. Таким чином, законопроект відхилено.

Зазначимо, що під час подання даного законопроекту голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін повідомив, що цей законопроект підготовлений усіма фракціями коаліції.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є впровадження у кримінальне процесуальне законодавство інституту громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

Відповідні зміни пропонується внести в Кримінальний процесуальний кодекс України, Кримінальний кодекс України та кодекс України про адміністративні правопорушення.

Так, чинне законодавство пропонується ввести нове поняття "громадський обвинувач", доповнивши їм низку положень чинного законодавства України.

Крім того, проектом пропонується декриміналізувати такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (зміни до статті 201 КК) і незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (виключення статті 359 КК), а також виключити статтю 195-5 До УоАП.

Нагадаємо, 3 березня 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 187-VIII "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї".

Читайте также: Рада хоче надати учасникам АТО і їх дітям держпідтримку в отриманні освіти; Рада надала батькам дітей-інвалідів відстрочку від мобілізації