ua en ru

Рада хоче надати учасникам АТО і їх дітям держпідтримку в отриманні освіти

Рада хоче надати учасникам АТО і їх дітям держпідтримку в отриманні освіти Фото: Народні депутати

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2105 "Про внесення змін до законів України "Про охорону дитинства" та "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти". За відповідне рішення проголосували 248 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За підготовку цього законопроекту до другого читання за скороченою процедурою проголосували 234 парламентарі.

"В тій ситуації, в якій сьогодні перебувають учасники бойових дій, дехто з них отримав каліцтва ,став інвалідом, дехто з них втрачає свій життєвий час, стоячи на кордонах України, відстоюючи наш з вами мир та спокій, нам з вами треба створити ім. особливі умови для отримання освіти, щоб вони змогли потім відповідно працевлаштуватися. Це ж стосується їх родин", - заявила співавтор законопроекту, голова парламентського комітету з питань освіти і науки, нардеп з фракції "Народний фронт" Лілія Гриневич.
За її словами, передбачається, що ця підтримка буде здійснюватися у межах цільової програми.
"Насамперед це повинна бути оплата навчання, безкоштовне надання підручників, стипендій, це безкоштовне забезпечення проживання в гуртожитках і т. д. Повний перелік та умови пропонується визначити рішеннями Кабінету міністрів України", - заявила Гриневич.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає запровадження державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти для військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників Збройних сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також дітей зазначених осіб.

Нагадаємо, 10 січня 2012 р. Рада дозволила Кабміну визначати перелік вузів, які можуть готувати офіцерів запасу.