ua en ru

Рада провалила скасування оподаткування з автомобілів, дешевших 50 тис. євро

Рада провалила скасування оподаткування з автомобілів, дешевших 50 тис. євро Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 176 нардепів

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроект № 1868 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші)". За відповідне рішення проголосували лише 176 нардепів з 226 мінімально необхідних.

За повернення даного документу суб'єкту законодавчої ініціатив проголосували 146 парламентарів.

За пропозицію першого заступника голова Верховної Ради України Андрія Парубія направити цей законопроект до профільного комітету на повторне перше читання підтримали 184 нардепи.

Таким чином усі пропозиції не набрали необхідної кількості голосів, і закон був відхилений.

Як заявив співавтор законопроекту, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Барна, діюча система оподаткування легкових автомобілів з об'ємом двигуна більше 3 л. податком 25 тис. грн в рік призвела до виникнення ситуація, що автомобілі престижних марок, як як Porsche Cayenne з кубатурою 2,9 л., Range Rover вартістю 80 тис. євро не оподатковуються взагалі, але разом з тим, бюджетні автомобілі вартістю 10 - 15 тис. євро, які використовують бізнесмени середньої ланки чи використовуються для сільського господарства, оподатковуються у сумі 25 тис. грн в рік.

"Таким чином щоб врегулювати це питання я склав формулу, в яку входить ряд коефіцієнтів. Це початкова вартість нового автомобіля, мотоцикла, човна, яхти чи гелікоптера, відповідно до каталогу чи єдиної ціни в салонах країни на час купівлі; об'єм двигуна , потужність і вік транспортного засобу. Таким чином враховується показник початкової вартості", - заявив Барна.

Разом з тим, за його словами, пропонується не оподатковувати легкові автомобілі, початкова вартість яких нижча 50 тис. євро.

У свою чергу, Кабмін не підтримав цей законопроект, тому що в ньому не передбачено механізму вивчення початкової вартості транспортних засобів.

Даний законопроект пропонує запровадити формульну система вирахування суми податкового зобов'язання з легкових автомобілів, яка дасть можливість здійснити диференційований підхід до нараховування податку, враховуючи основні об'єктивні показники транспортного засобу, а саме їх вартість (встановлену по каталогу чи у салоні), об'єм двигуна, потужність, вік.
Законопроект пропонує я встановити формульну систему оподаткування легкових автомобілів, мотоциклів, моторних човнів, яхт, літаків і гелікоптерів, які відповідають встановленим законопроектом критеріям для віднесення до об'єктів оподаткування.

Зокрема, об'єктом оподаткування транспортним податком пропонується визначити легкові автомобілі, початкова вартість (вартість нового автомобіля відповідно до каталогу чи єдиної ціни в салонах країни на час купівлі) яких більше ніж 50 тис. євро.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня вступила в силу податкова реформа, яка передбачає скорочення податків з 22 до 9. Між іншим цей документ вводить оподаткування податком на майно автотранспортних засобів, який торкнеться автомобілів з об'ємом двигуна більше 3-х літрів і терміном експлуатації до 5-ти років.