ua en ru

Рада просить світову спільноту ввести санкції проти РФ через Савченко

Рада просить світову спільноту ввести санкції проти РФ через Савченко Фото: українська льотчиця Надія Савченко

Рада просить ввести санкції проти осіб, відповідальних за ув'язнення української льотчиці

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому проект постанови № 2571 "Про введення персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко. За відповідне рішення проголосували 256 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Зокрема, Рада звернулася до міжнародних організацій, міжпарламентських асамблеям, парламентам та урядам демократичних країн світу, зокрема, до Європарламенту, ПАРЄ, Єврокомісії, Парламентської асамблеї ОБСЄ, ООН, Конгресу США щодо введення персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України Надії Савченко.

"25 лютого 2015 р. Московський міський суд залишив народного депутата України, Надію Савченко за ґратами. 24 лютого 2015 р. з ініціативи громадської організації "Відкритий діалог" було оприлюднено так званий "Список Савченко" - список осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, Надії Савченко. Верховна Рада України закликала Раду національної безпеки і оборони прийняти рішення про введення персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України Надії Савченко", - йдеться в документі.

У зв'язку з цим Рада просить світову спільноту вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого впровадження зі свого боку персональних санкцій проти осіб, які, згідно оголошеному списку, є відповідальними за незаконне ув'язнення в РФ Савченко.

Нагадаємо, раніше український парламент зажадав від Президента Росії Володимира Путіна звільнити Савченка та інших заручників.