ua en ru

Рада продовжила дію експортного мита на брухт чорних металів у розмірі 42 євро/тонна

Рада продовжила дію експортного мита на брухт чорних металів у розмірі 42 євро/тонна Фото: ВРУ (РБК-Україна)

За документ проголосували 248 парламентарів

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №8226 "Про внесення змін до розділу ІІ" Прикінцеві та перехідні положення "закону" Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку ", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 248 парламентарів.

Так, документом передбачається збереження дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури.

Зокрема, передбачається тимчасово продовжити дію експортного мита на відходи та брухт чорних металів на рівні 42 євро за 1 тонну. Реалізація запропонованого заходу має економіко-правову основу і не суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна з голосу внесла правку до закону щодо строку дії мита. Вона зазначила, що норма діятиме "десь до 14 вересня 2019 року".

Зокрема, продовження дії експортного мита в сучасних соціально-економічних і політичних умовах в повній мірі відповідає положенням статті XXI(b)(iii) ГАТТ "Винятки з міркувань безпеки", що передбачає право держави застосовувати обмежувальні заходи з метою захисту своєї національної безпеки.

"Законопроект спрямований на стабілізацію ситуації в металургійній галузі та суміжних секторах, збереження існуючих та створення нових робочих місць, збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на металобрухт, а також створення більшої доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки дефіцитної сировини, створеної на її території ", - відзначають автори документа.

Нагадаємо, в червні 2017 року Рада продовжила дію експортного мита на брухт чорних металів у розмірі 30 євро / тонна.