ua en ru

Рада закликала ОБСЄ вивчити обставини підготовки звіту місії щодо виборів до Держдуми РФ

Рада закликала ОБСЄ вивчити обставини підготовки звіту місії щодо виборів до Держдуми РФ Фото: Верховна Рада України

Документ підтримали 239 нардепів

Парламент підтримав за основу та в цілому проект постанови №5687 "Про Звернення Верховної Ради України "Про Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року". Документ підтримали 239 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вважаємо, що відсутність в Остаточному Звіті Місії спостереження ОБСЄ/БДІПЛ належної правової оцінки голосування на виборах до Державної Думи Російської Федерації, зокрема на тимчасово окупованій території України, є несправедливим і стосовно громадян Російської Федерації, які мають право на проведення вільних і чесних виборів", - сказано в тексті постанови.

Парламентарі наголошують, що відсутність належної реакції ОБСЄ/БДІПЛ на імітацію однією державою виборів на території іншої держави прямо суперечить інтересам міжнародного співтовариства, зацікавленому у безпеці та демократичному розвитку регіону.

"Викликає занепокоєння, що Звіт місії ОБСЄ/БДІПЛ про спостереження за парламентськими виборами в Російській Федерації в 2016 році може бути використаний державою-агресором для легітимізації своїх дій на території України", - підкреслюють українські парламентарі.

У зв’язку з вищевикладеним ВР заявляє про неприпустимість ігнорування в Остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Держдуми РФ 2016 року фактів незаконного голосування на території незаконно окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також закликає ОБСЄ/БДІПЛ оперативно розробити стандарти реагування та оцінювання викликів для виборчих стандартів, пов’язаних із агресивними діями одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших.

"Звертаємося до країн-членів ОБСЄ з проханням підтримати звернення до ОБСЄ/БДІПЛ щодо необхідності негайно розробити нову методику підготовки Звітів, яка б включала оцінку ситуації, пов’язаної із окупацією частини території України Російською Федерацією", - сказано в тексті документу

Крім цього, Рада закликала ОБСЄ/БДІПЛ вивчити усі обставини підготовки Остаточного звіту Місії спостереження на виборах до Державної Думи Росії із метою недопущення політичного впливу на міжнародних спостерігачів.

Нагадаємо, ОБСЄ планує створити на Донбасі 20 зон безпеки.