ua en ru

На Донбасі з'явиться близько 20 зон безпеки, - генсек ОБСЄ

На Донбасі з'явиться близько 20 зон безпеки, - генсек ОБСЄ Фото: генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр розповів про ситуацію на Донбасі

Це потребує збільшення чисельності СММ до гранично дозволеної мандатом

ОБСЄ планує створити на Донбасі 20 зон безпеки. Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр в інтерв'ю ТАСС.

"Ми зараз плануємо створення до 20 зон", - сказав він.

За його словами, це зажадає збільшення чисельності Спеціальної моніторингової місії в Україні до гранично дозволеної мандатом.

"Прямо зараз немає необхідності для збільшення чисельності до 1000 спостерігачів, - пояснив Занньєр. - Ми будемо зростати в межах цього ліміту, простору для маневру є. Наприклад, у районах, контрольованих ополченцями, є багато обмежень пересування (для спостерігачів, - прим. ТАСС). Я хотів би мати там більше людей, але в даних умовах в цьому немає сенсу", - сказав Заньєр.

Він також зазначив, що на Донбасі спостерігається велика кількість порушень.

"Нам вдалося після спалаху, яка була на початку місяця, домогтися на різних рівнях, щоб ситуація повернулася до невеликої кількості порушень.
На жаль, вони є кожен день. Ми також стурбовані впливом на цивільне населення та інфраструктуру. Побоювання пов'язані з тим, що важкі озброєння переводяться ближче до лінії зіткнення. Якщо вони не вийшли, і ми не бачимо ознак їх відведення, тобто можливість для нових великих інцидентів, як ми бачили недавно", - пояснив генеральний секретар ОБСЄ.

Нагадаємо, ОБСЄ вимагає надати їй доступ на всій території конфлікту на Донбасі.