ua en ru

Рада прийняла законопроект, що дозволяє Луценка стати генпрокурором

Рада прийняла законопроект, що дозволяє Луценка стати генпрокурором Фото: ВР прийняла закон для призначення Луценка генпрокурором

Таке рішення підтримали 258 нардепів

Верховная Рада Украины приняла законодательные изменения, разрешающие призначати генеральним прокурором кандидата без юридичної освіти та досвідом роботи в законодавчому і правоохоронному органі. Тобто, даний документ фактичнски дозволяє главі фракції БПП Юрію Луценку зайняти посаду глави ГПУ. Таке рішення підтримали 258 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Як проходило голосування у ВР

Зазначимо, що за законопроект №4645 віддали голоси представники "Блоку Петра Порошенка" (130 осіб), "Народного фронту" (76), "Відродження", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським (20), "Волі народу" (14), "Опозиційного блоку" (3), 1 член фракції Радикальної партії, а також 14 позафракційних депутатів.

Рада прийняла законопроект, що дозволяє Луценка стати генпрокурором

Фото: голосування в Раді


Що передбачають прийняті законодавчі зміни

Проектом закону №4645 пропонується змінити вимоги до кандидата на посаду прокурора і генпрокурора. Так, на посаду голови ГПУ може претендувати кандидат, який має вищу освіту і стаж роботи у галузі права або досвід роботи в законодавчому і правоохоронному органі не менше 5 років.

Також законопроектом визначено, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років, а прокурором ГПУ - кандидат, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Для порівняння, чинне законодавство передбачає, що кандидат на посаду генпрокурора повинен мати вищу юридичну освіту і стаж роботи у галузі права не менше 10 років.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України не підтримала за основу законопроект №4469, що дозволяє призначати генеральним прокурором кандидата без досвіду роботи в прокуратурі. Документ підтримали 224 парламентарія при 226 необхідних.

Відзначимо також, що за словами нардепа від БПП Олексія Гончаренка, парламент сьогодні до кінця дня може призначити нового генерального прокурора.

"Це навіть сьогодні можливо... Закон можна опублікувати, якщо президент підпише, якщо закон буде опублікований, то ввечері ми можемо голосував за кандидатуру, якщо президент дасть уявлення",- заявив Гончаренко.