ua en ru

Рада прийняла закон про протидію домашньому насильству

Рада прийняла закон про протидію домашньому насильству Фото: Верховна Рада (president.gov.ua)

Документ підтримали 237 народних депутатів

Верховна Рада України на пленарному засіданні 7 грудня 2017 року прийняла законопроект №5294 "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Документ підтримали 237 народних депутатів, передає інформаційне управління Апарату Ради.

Зокрема, закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у даній сфері, спрямовані на захист прав та інтересів постраждалих від домашнього насильства.

Під поняттям "домашнє насильство" визначені діяння (або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, які відбуваються в сім'ї, в межах місця проживання або між родичами, а також між колишнім або нинішнім подружжям, або між тими, хто спільно проживають або проживали однією сім'єю, але не перебували у родинних стосунках чи шлюбі між собою.

Закон визначає систему заходів протидії домашньому насильству, які здійснюють органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства. Документ також визначає поняття "психологічне насильство" і "сексуальне насильство". Дія закону поширюється на подружжя, колишнє і майбутнє подружжя, співмешканців, родичів і т. д.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства.