ua en ru

Закон про реінтеграцію Донбасу прийнято Верховною Радою

Закон про реінтеграцію Донбасу прийнято Верховною Радою Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

У законі про реінтеграцію Донбасу парламент визнав Росію агресором

Закон про реінтеграцію Донбасу (№ 7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях") прийнято на засіданні Верховної Ради України від 18 січня 2018 року. За відповідне рішення проголосували 280 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Застосування ЗСУ для стримування російської агресії на Донбасі

У законі зазначено, що Верховна Рада дає свою згоду на рішення президента України про використання Збройних сил та інших військових формувань для стримування та протидії російській агресії. Також дається згода парламенту на застосування військ для забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями.

Зокрема, для забезпечення національної безпеки і оборони, стримування російської агресії пропонується дозволити залучення сил і засобів (особового складу, зброї, бойової техніки, спеціальних та інших матеріально-технічних засобів) ЗСУ, Служби безпеки України та зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Держслужб транспорту, спецзв'язку і з надзвичайних ситуацій, Управління держохорони, МВС, Нацполіціі та Нацгвардії.

Щодо дій окупаційної адміністрації на окупованих територіях Донбасу

Закон закріплює положення про те, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії Росії, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Крім того, щодо Росії в документі вживається термін "держава-агресор", а окупаційна адміністрація визначена як збройні сили, інші військові формування, державні органи Росії та підконтрольні їй самопроголошені органи.

Тимчасова окупація частини Донбасу нелегітимна і не створює для РФ жодних територіальних прав, а діяльність російських збройних сил та інших військових формувань, окупаційної адміністрації є незаконною, та будь-який виданий у зв'язку з такою діяльністю акт недійсний і не створює правових наслідків.

Межі тимчасово окупованих територій на Донбасі

Закон уповноважує Міністерство оборони визначати за поданням Генерального штабу ЗС України кордони тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях.

Документом пропонується визнати окупованою територію, прилягаюче територіальне море та повітряний простір в межах ОРДЛО, де збройні сили РФ та окупаційна адміністрація встановили і здійснюють окупаційну владу та загальний контроль РФ.

Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ

Відповідно до закону, замість штабу антитерористичної операції (АТО) для стримування та відсічі російської агресії на Донбасі буде створено об'єднаний оперативний штаб Збройних сил.

Передбачається, що на штаб буде покладено безпосереднє керівництво силами і засобами ЗСУ, інших військових формувань, МВС, Нацполіціі та Державної служби з надзвичайних ситуацій, які залучаються до заходів щодо забезпечення безпеки і оборони.

Начальнику оперативного штабу надається право з урахуванням ситуації та за погодженням з СБУ і Міністерством з питань окупованих територій визначати порядок в'їзду/виїзду громадян, переміщення товарів на тимчасово окуповану територію, а також режим уздовж лінії розмежування. Також на штаб покладається координація і контроль за діяльністю військово-цивільних адміністрацій, а в разі їх створення в умовах воєнного стану - військових адміністрацій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до законопроекту про реінтеграцію Донбасу подали 800 сторінок поправок. Відзначимо, розгляд проекту у другому читанні тривав три дні, зокрема, через те, що парламент проходив процедуру голосування правок.